Project Statement

New Den Addition with Entry Piece

The existing residence was a 1980's era, three level house on a steeply sloped site. Main entries to the homes on this street are located on an alleyway at the "uphill" end of the site. Residents and guests step down from the alley level to a lower entry courtyard and then enter the house through a tight foyer next to a dark galley style kitchen.

The owners requested a more spacious and welcoming entrance. They also wished to update the existing kitchen cabinets and countertops, enlarge the pantry, and open the kitchen up to a new sunroom. This new room would provide the kitchen with much needed daylight, sitting and breakfast space, and a direct connection to a new patio.

Our objective was to meet these requirements and also try to give a much needed "facelift" to the existing entry facade.

The new sunroom became a taller space with a vaulted ceiling to allow for tall casement windows and sliding french doors with transoms. The vaulted ceiling also helped the small room feel more spacious and provided space for an overlooking balcony, allowing light from the high window at the gable to enter an existing TV room on the floor above.

The roof of this new room would then swoop down over the new convered entry porch. The new addition creates a friendlier and more accessible front facade and entrance.